Close

Aquafaba i slim banana split

Cześć jestem Kasia i jestem kobietą.

Tak, ten wstęp ma na celu usprawiedliwienie zachcianek kobiecych. Dokładnie z nich powstał ten przepis.

Na początek zaczniemy od poznania składnika podstawowego tego przepisu.

Co to w ogóle jest ta aquafaba?

Aquafaba – jest to woda po gotowaniu ciecierzycy lub innego warzywa strączkowego. Jedną z najczęściej wykorzystywanych jest ta z puszki. Jest ona już dobrze zredukowana i idealnie się ubija. Używana jest to bezjajecznych bez, biszkoptów, majonezów i puszystych kremów.

Aquafaba – wartości odżywcze (w 100 g)

Wartość energetyczna – 18 kcal

Białko – 0,1 mg

Węglowodany – 2,9 mg (w tym cukry proste – 1,3 mg)

Tłuszcz – 0,2 mg

Minerały:

Wapń – 7,3 mg

Żelazo – 0,5 mg

Sód – 3,2 mg

Jak zrobić aquafabę samodzielnie?

  • 3 szklanki suchej ciecierzycy
  • 4 szklanki wody

Naszą ciecierzycę namaczamy na minimum 5 h w wodzie. Przerzucamy odlaną ciecierzycę do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy powoli około 1,5h. Po ugotowaniu ciecierzycy (lub innego strączka), odlewamy wodę i zostawiamy ją do ostygnięcia.

Po tym czasie powinna stężeć i bez problemu będzie się ubijać jak białko jaja. Jedynym minusem takiej piany jest jej specyficzny zapach. Tylko bez strachu, kiedy o tym nie pomyślicie nawet nie wyczujecie.

Moja przygoda z aquafabą.

Moja przygoda z tą ‚potrawą’ była długa i wyboista. Raz nie chciała się ubić. Dwa, zostawała woda na dnie. A to opadała. Problemem było jej dosłodzenie. Była za słodka albo za gorzka.

Na szczęście nadszedł ten dzień. I jest i ona. W mojej wersji bez cukru.

Aquqfaba

Przygotowanie 10 minutes
Porcje 5

Składniki:

  • woda po ciecierzycy z puszki
  • 3 łyżki erytrytolu

Przygotowanie:

  1. Erytrytol miksujemy na puder.

  2. Schłodzoną aquafabę ubjjamy w wysokim naczyniu na wysokich obrotach. 

  3. Puder erytrytolowy dosypujemy stopniowo do piany.

  4. Aquafabę ubija się dłużej niż pianę z białek więc proszę się uzbroić w cierpliwość.

  5. Piana jest gotowa kiedy jest sztywna i można obrócić miskę bez wylania się jej.

Jak już mówiłam wcześniej, ‚te’ dni w życiu kobiety powodują dziwne zachcianki. I z takiej zachcianki wyszło coś na miarę wegańskiego Banana Split.

Slim Banana Split

Przygotowanie 10 minutes
Porcje 1

Składniki:

  • 3 łyżki bitej aquafaby
  • 1 banan
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 2 kostki gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

  1. Banana kroimy w plasterki. Układamy na dnie miseczki.

  2. Polewam banana masłem orzechowym.

  3. Układamy bitą aquafabę.

  4. Posypujemy startą czekoladą.

  5. SMACZNEGO!

Kasia

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Power by Kasia Dziedzic | Theme: Nucleare by CrestaProject WordPress Themes.