Close

Bataty z Cosienawinie we Włoskim sosie

Są takie dni, kiedy nic się nie chce. Kiedy stanie w kuchni to ostatnie co chcesz robić. Warzywa walają się po kuchni, a szkoda żeby się popsuły. Brak weny itp. Takiego dnia czas na Cosienawinie. Czyli wszystko ze wszystkim i do piekarnika.

Na stanie w kuchni był bakłażan, cukinia, papryka, myślę – leczo. Ale jeszcze jakieś resztki pieczarek, batat więc co z tym zrobić?

Pokroiłam wszystko w kostkę i wrzuciłam do brytfanki. No tak, ale wypadało by czymś zalać. I wtedy wena pokazała co potrafi. Zrobiłam jak sądzę jeden z lepszych improwizowanych sosów do zalania warzyw do piekarnika.

W końcu czas na coś wytrawnego na tym blogu. 🙂 Przy okazji udało mi się wykorzystać wszystkie końcówki pieczarek, przecieru, oliwek. Takie moje małe zero waste w kuchni.

Warzywa Cosienawinie po Włosku

Przygotowanie 10 minutes
Czas gotowania 20 minutes
Czas 30 minutes
Porcje 4 porcje

Składniki:

  • 1 batat
  • 1 łyzeczka curry
  • 2 cebule
  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • 1 papryka
  • 0,5 opakowania pieczarek (zero waste)

Sos:

  • niecały słoiczek przecieru pomidorowego (zero waste)
  • 10 sztuk oliwek
  • 4 suszone pomidory w oleju
  • 2 łyżeczki kaparów
  • 1 łyżeczka bazylii suszonej
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.

  2. Kroimy batata we frytki. Obtaczamy w przyprawie. Wsadzamy do piekarnika.

  3. Resztę warzyw kroimy według uznania. U mnie cukinia w półksiężyce, cebula w piórka, reszta w kostkę.

  4. Do wysokiego naczynia wrzucamy wszystkie składniki na sos plus dwa słoiczki wody.

  5. Blendujemy.

  6. Wszystkie warzywa zalewamy sosem, mieszamy. Wstawiamy do pieca na około 10-15 min.

  7. W tym czasie dojdą także bataty. Radzę sprawdzać ich miękkość.

Smacznego!

Kasia

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Power by Kasia Dziedzic | Theme: Nucleare by CrestaProject WordPress Themes.