Close

Owocowo z groszkiem

Wiosna, wiosna.

Pomimo to, że ciężko znaleźć ją za oknem, kiedy przeplatają się wszystkie pory roku na raz. Nie kiedy nawet w ciągu 2 godzin. To jest właśnie ten czas, kiedy do diety włączają się sałaty w różnych kombinacjach.

Na śniadanie, obiad, kolację…

Dzisiaj podzielę się z wami wariacjami na temat groszku i owoców. Co więcej podam przepis na mój ulubiony sos z tahiną.


Od jakiegoś czasu codziennie wpadają u nas sałaty. W różnych kombinacjach. Takie sałaty są dobrym sposobem na przemycenie zdrowych nawyków, cennych minerałów i witamin. Zasadniczo możliwości na łączenie jest wiele. Codziennie można komponować inny smak.

Jednakże pamiętajcie, aby w szczególności nie łączyć źródeł wapnia ze źródłami żelaza, ponieważ walczą one ze sobą o wchłanianie.

Nasze kompozycje najczęściej posiadają kilka części składowych:

1.Sałata:

  • lodowa
  • rukola
  • szpinak
  • jarmuż
  • roszponka

2. Strączki:

  • fasola (biała, czerwona, czarna, pinto)
  • groszek zielony
  • groszek cukrowy
  • soczewica zielona
  • ciecierzyca
  • tofu

3. Dodatki:

  • kukurydza
  • papryka
  • ogórki
  • pomidory
  • burak
  • cukinia
  • pieczony bakłażan

4. Urozmaicenie (opcjonalnie):

  • truskawki
  • ananas
  • pomarańcz
  • pestki dynii
  • pestki słonecznika
  • natka pietruszki
  • melon
  • gruszka
  • grzanki
  • zioła ( oregano, zioła toskańskie, tymianek, czosnek niedźwiedzi)

5. Sos:

  • tahina
  • masło z pestek dynii
  • olej konopny
  • olej lniany
  • sos musztardowy

6. Dodatki mojego wegetarianina:

  • ser camembert
  • mozzarella
  • twaróg
  • ser wędzony
  • jajko (gotowane, sadzone)
  • grzanka z żółtym serem

Puki co zapraszam was po przepis na dwie wersje owocowych sałatek z zielonym groszkiem.

A na końcu czeka na was jeden z ulubionych sosów, który spowodował, że polubiłam tahinę.

Tymczasem…

Truskawkowa lodowa

Przygotowanie 5 minutes
Porcje 1 osoba

Składniki:

  • 2 garści sałaty lodowej
  • 1 garść rukoli
  • 1 żółty pomidor lub inny
  • 5 średnich truskawek
  • 2 ogórki gruntowe
  • 4-5 łyżek groszku z puszki

Przygotowanie:

  1. Sałatę siekamy, 

  2. Pomidora i ogórki kroimy w kostkę.

  3. Truskawki myjemy i kroimy w ćwiartki zostawiając szypułki.

  4. Groszek odcedzamy.

  5. Mieszamy wszystko razem dodając sos. (przepis poniżej)

Ananasowy jarmuż

Przygotowanie 5 minutes
Porcje 1 osoba

Składniki:

  • 2 garści jarmużu
  • 1 garść sałaty lodowej
  • pół ogórka szklarniowego
  • 1 plaster ananasa
  • 4-5 łyżek groszku konserwowego

Przygotowanie:

  1. Jarmuż dzielimy na mniejsze części (nóżki zostawiając na koktajl). Myjemy i masujemy.

  2. Sałatę szatkujemy.

  3. Ogórka i ananasa kroimy w kostkę.

  4. Groszek odcedzamy i dodajemy do reszty.

  5. Wszystko mieszamy z sosem. (przepis poniżej)

Sos z tahiny

Przygotowanie 5 minutes
Porcje 2 porcje

Składniki:

  • pół limonki lub cytryny
  • 2 łyżeczki tahini
  • 2 łyżki wody
  • sól, pieprz
  • pół łyżeczki syropu klonowego opcjonalnie

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki wrzucamy do słoiczka. Porządnie mieszamy.

Bez zwątpienia odnajdziecie swoje ulubione połączenia smakowe.

Co więcej mam nadzieje, że zainspirowałam i smacznego.

Kasia!

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Power by Kasia Dziedzic | Theme: Nucleare by CrestaProject WordPress Themes.