Close

Proteinowy cieciornik Ferrero

Omnomnom proteins!

„Sernik” z ciecierzycy to jedno z moich ulubionych ciast. Szybkie, smaczne, wysokobiałkowe i w połączeniu z masłem orzechowym – po prostu bomba!

Domowych ciast nie robiłam już z dobrych kilka miesięcy. Ale ile można jeść tylko gorzką czekoladę. W ostatnim czasie zakochałam się w czekoladzie 95%. Nigdy nie sądziłam, że do tego dojdzie.

Podjadanie oreo czy innych słodkości zaczęło mnie powoli irytować. Więc musiałam to zmienić. Poszłam po ciecierzycę, znalazłam już prawie przeterminowaną czekoladę wawela bez cukru w moich czekoladowych zbiorach i wzięłam się do roboty.

Ale poczekajcie, po co robić ciasto dla ciasta, skoro można zrobić z niego dobry zdrowy i wysokobiałkowy posiłek? Tu przyszła na pomoc odżywka białkowa, która przy okazji osłodziła ten deser. Ja używam Sojavit 85 od Olimp Sport Nutrition o neutralnym smaku.

Polewa czekoladowa także została podrasowana – piernikowym masłem orzechowym od Primaviki (mały przemyt cukru, ale jakoś trzeba je dokończyć), aby nie była zbyt nudna.

Skoro już podrasowujemy każdą z warstw to do spodu dodałam także swój nowy nabytek. Adaptogeny Sex Tonic od Cosmic Pantry, także jest on opcjonalny. O adaptogenach kiedy indziej w innym wpisie. Oprócz tego znajdują się tam orzechy brazylijskie obfitujące w selen oraz nasiona konopii dodających kolejnych protein oraz zdrowych tłuszczy.

Moczcie cieciorkę, bo na pewno zachęcę was do tego dania.

Proteinowy cieciornik Ferrero

Przygotowanie 10 minutes
Chłodzenie 1 hour
Porcje 6 porcji
Kalorie 270 kcal

Składniki:

Spód:

  • 6 sztuk suszonych daktyli
  • 5 orzechów brazylijskich
  • 4 łyżki płatków żytnich
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • 2 łyżki nasion konopii
  • 1 łyżka karobu
  • 1 łyżka Sex Tonik opcionalnie

Masa:

  • słoik ciecierzycy
  • 4 sztuki suszonych daktyli
  • 2 łyżki masła orzechowego 100% KruKam
  • 1 poecja białka sojowego naturalnego Olimp Sojavit 85

Polewa:

  • pół opakowania czekolady 70% bez cukru Wawel
  • 1 łyżeczka piernikowego masła orzechowego Primavika

Przygotowanie:

  1. Daktyle zalewamy gorącą wodą na około 10 min lub zimną na całą noc.

Spód:

  1. Wszystkie składniki na spód (bez daktyli) wrzucamy do blendera i zmielić.

  2. Dodać daktyle i zmiksować na klejącą masę.

  3. Wyłożyć spód foremki, wyrównać i wsadzić do lodówki.

Masa:

  1. Wszystkie składniki umieścić w blenderze dodając kilka łyżek wody z daktyli i zmiksować na gładką masę.

  2. Spróbować i dosłodzić według własnego uznania. Ja dodałam łyżkę etrytolu.

  3. Gotową masę wyłożyć na spód, wyrównać i wsadzić do lodówki.

Polewa:

  1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. 

  2. Wymieszać z masłem i około 3 łyżeczkami wody z daktyli.

  3. Wylać polewę na ciasto. Wygładzić.

  4. Można ozdobić pokruszonymi solonymi orzeszkami ziemnymi. (ja niestety nie miałam już w domu)

  5. Ciasto chłodzić około godziny lub chociaż do zastygnięcia polewy.

  6. Najlepsze jest na następny dzień kiedy już się ładnie zbije.

Porada:

  • czekoladę w mikrofali rozpuszczamy na raty po 10 s nie doprowadzając do zagotowania
  • jeśli nie lubicie grubych spodów można zmniejszyć ilość o połowę
  • adaptogeny Cosmic Pantry są opcjonalne
Wiosna i goździki

Jedna porcja tego cuda ma 270 kcal w czym BTW 14/14/25.

Jest dobrym źródłem witamin PP, E, Kwasu Foliowego, B2 i A. Oraz minerałów takich jak Fosfor, Magnez, Potas, Selen i Wapń.

Mam nadzieję, że zachęciłam.

Smacznego!

Kasia!

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Power by Kasia Dziedzic | Theme: Nucleare by CrestaProject WordPress Themes.