Close

Raw Banoffee Pie

Ciasto, które łączy w sobie wszystko co najsmaczniejsze:

Banany, orzechy, karmel, kokos…

Ciasto, które chodziło za mną przez dłuższy czas.

Cisto, które mogła bym zjeść w całości, gdyby żołądek dał radę.

Ciasto, którego nie trzeba piec.

Do tego radzi sobie z każdą nawet największą chandrą jesienną. A w taki dzień jak dziś nie jedna osoba potrzebuje rozweselenia. To ciasto potrafi przegonić zimno, deszcz i chmury.

Jednym słowem, ciasto ideał.

Zamiast łapać za tabliczkę czekolady, wypełnionej cukrem i tłuszczami trans. Zróbcie je i pozwólcie sobie na eksplozję smaków.

Raw Banoffee Pie


Przygotowanie 10 minutes
Chłodzenie 2 hours
Porcje 8 osób
Autor trawojad

Składniki:

Składniki spód:

  • niecala szklanka płatków żytnich i orzechów lub owsianych
  • 2 łyżki pasty daktylowej ja używam KruKam
  • odrobina mleczka kokosowego
  • 2 banany

Składniki masa karmelowa:

  • 1 łyżeczka pasty daktylowej
  • 2 łyżki masła orzechowego 100%
  • odrobina mleczka kokosoweg do konsystencji

Składniki śmietanka kokosowa:

  • stała część mleczka kokosowego ja używam z biedronki
  • 1 łyżeczka agaru
  • 4 łyżki wody kokosowej

Przygotowanie:

Spód:

  1. Wszystkie składniki na spód wsypujemy do blendera i miksujemy do uzyskania klejącej masy. 

  2. Wykładamy na blaszkę i ugniatamy.

  3. Wykładamy spód plasterkami bananów. Wstawiamy do lodówki.

Karmel:

  1. Składniki na masę karmelową wrzucamy do blendera. Miksujemy do uzyskania kremu. Gdy będzie zbyt stała konsystencja dolewamy mleczka kokosowego.

Bita śmietana:

  1. Stałą część mleczka kokosowego ubijamy mikserem. 

  2. Wodę kokosową podgrzewamy, wsypujemy agar szybko mieszając. 

  3. Miksturę wlewamy do śmietany wciąż miksując.

  4. Na schłodzony spód wykładamy krem karmelowy. Na krem śmietanę. Oprószamy kakaem lub karobem.
  5. Chłodzimy ciasto około 1-2h.
Smacznego!
  1. smietana kokosowa z puszki o pojemnosci 400 ml? w jakiej ilosci wody kokosowej rozpuscilas agar? czy bez agaru smietana nie bedzie sie trzymac? jaka srednica foremki?

    1. Tak. 400ml taka standardowa. Wody z 4-5 łyżek. Bez agaru powinna się trzymać. Ja dodałam bo wolałam bardziej stałą, ponieważ ta z biedronki jest dość leista. Foremka jak jest napisane, mała 18cm.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Power by Kasia Dziedzic | Theme: Nucleare by CrestaProject WordPress Themes.