Close

Rogale prawie marcińskie / 100 lecie niepodległości

Rok temu, w dzień świętego Marcina zachciało mi się rogala marcińskiego.

Niestety nigdzie nie dostałam w mieście wegańskiej wersji. Stwierdziłam więc, że zrobię je sama.

Plusem było to, że mogłam zrobić w wersji mniej kalorycznej. Bo nie wiem czy wiecie, ale rogal ten oryginalnie ma 150-200 g w czym 1200 kcal. Tyle samo energii mają 2 wina czerwone, 16 batonów milky way, dwie czekolady…

Kiedy już przetrawiłam ten pomysł wybrałam się na poszukiwania białego maku. To była podróż po wielu marketach ze skutkiem takim, iż ostatecznie rogale zyskały nadzienie z maku niebieskiego.

Znalazłam przepis, zagniotłam, zmiksowałam, upiekłam.

Porażka. To nie to. Nie rozwarstwiły się, przekombinowałam z miksem mąk. Ogólny niewypał. Zawiedziona swoim wypiekiem porzuciłam marzenia o rogalu marcińskim.

Rok po tym nadchodzi kolejny dzień świętego Marcina.

Podbudowana tym, że nie warto się poddawać, muszę spróbować ponownie. Tym razem z białym makiem, który w tym roku odnalazłam w sklepie ze zdrową żywnością.

Nie nazwała bym ich rogalami świętomarcińskimi. Lecz jest to wersja zadowalająca moje podniebienie.

Masa wyszła świetna. Ciasto pomimo nie rozwarstwienia się pozostaje rogalem drożdżowym, co nie jest najgorsze.

Dzisiaj dzielę się z wami rogalami prawie marcińskimi.

Rogale z białym makiem

Przygotowanie 2 hours
Czas gotowania 40 minutes
Czas 2 hours 40 minutes
Porcje 16 rogali

Składniki:

Ciasto:

  • 30 g świeżych drożydzy
  • 1 szklanka ciepłego mleka roślinnego
  • 2 łyżki cukru kokosowego
  • 3 szklanki mąki orkiszowej
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego
  • 100 g margaryny roślinnej

Nadzienie:

  • 50 g migdałów
  • 50 g orzechów włoskich
  • 100 g białego maku
  • 4 suszone figi
  • 6-10 sztuk suszonych daktyli
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka roślinnego

Przygotowanie:

Ciasto:

  1. Do miski przesiewamy mąkę.

  2. Drożdże kruszymy i łączymy z ciepłym mlekiem, cukrem i dwoma łyżkami mąki (bierzemy z tej z miski). Odstawiamy na około 15-20 min do wyrośnięcia.

  3. Łączymy mąkę z zaczynem drożdżowym i ugniatamy przez 5 min aż uzyskamy elastyczne ciasto. 

  4. Podlewamy olejem i ugniatamy jeszcze chwilę.

  5. Ciasto odkładamy do wyrośnięcia na kolejne 15 min.

  6. Rozwałkowujemy ciasto na prostokąt. Rozkładamy kawałeczki margaryny na 2/3 ciasta. Składamy na zakładkę – najpierw nieposmarowaną część do środka.

  7. Lekko wałkujemy, Zawijamy w szmatkę i wsadzamy do lodówki na 30 min.

  8. Czynność tą powtarzamy 3 razy. Po tym czasie odkładamy ciasto do lodówki na 5h lub całą noc.

Masa:

  1. Mak zalewamy na noc ciepłym mlekiem.

  2. Orzechy i suszone owoce zalewamy na noc wodą. (ilość daktyli zależy od wymaganej słodkości masy)

  3. Odcedzamy składniki, zostawiając sobie mleko z maku.

  4. Miksujemy wszystkie składniki na nie do końca gładką masę.

Składanie rogalików:

  1. Ciasto dzielimy na 2 części.

  2. Rozwałkowujemy ciasto na prostokąt o grubości 0,5 cm i dzielimy go na pół. Każdą połówkę znowu na pół. Powstałe części przecinamy po przekątnej. W taki sposób powstają nam długie trójkąty.

  3. Na każdy nakładamy po około 1,5 łyżeczki masy.

  4. Zawijamy rogale.

  5. Pieczemy 20 min w 200 stopniach.

  6. Podajemy polane masłem migdałowym.

Nie poddaje się. Za rok wyjdą idealne. 

A co do obchodów 100 lecia niepodległości powiem tylko jedno:

Świętujcie bezpiecznie.

I pamiętajcie: Nacjonalizm to nie patriotyzm. 

Smacznego !

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Power by Kasia Dziedzic | Theme: Nucleare by CrestaProject WordPress Themes.