Close

Tofucznica – podstawy

Jajecznica jest najpopularniejszym śniadaniem w Polsce. Łatwe, smaczne, szybkie. Można ją zrobić w wielu wariacjach. Na boczku, na maśle. 

Zwróćcie tylko uwagę, że to wszystkie składniki są pochodzenia zwierzęcego. A co zjeść na śniadanie kiedy jest się człowiekiem wrażliwym na krzywdę zwierząt – inaczej, weganinem ?

Na pomoc wtedy przychodzi tofucznica. Taka jajecznica, lecz nie składająca się z kilku martwych płodów kurcząt.

Może zaczęłam niezbyt smacznie. Więc przejdźmy do przyjemniejszych spraw.

Podstawową tofucznicę robi się z dodatkiem czarnej soli czyli kala namak. Jest to wciąż sól, a więc chlorek sodu. Jej magiczną mocą jest bardzo intensywny zapach siarki. Co niejednego odrzuca. Ale jest idealna do tofucznic, majonezów i innych potraw opierających się na posmaku, czy zapachu jajek.

Kolejnym ważnym składnikiem jest kurkuma. Nadaje ona piękny pomarańczowawy kolor przypominający żółtko. Do tego przemycamy dużo wartości zdrowotnych płynących z tej złocistej przyprawy tj. silne działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. 

Dzisiaj przedstawię wam przepis podstawowy, oraz moją wariację z dodatkiem zielonych dobroci.

Tofucznica podstawowa

Porcje 2 osoby

Składniki:

  • kostka tofu 180g
  • 2/3 łyżeczki kala namak
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • łyżeczka dowolnych ziół
  • 2 bułki owsiane

Przygotowanie:

  1. Tofu odsączamy z nadmiaru wody. Kruszymy na suchą patelnię.

  2. Delikatnie podsmażamy. Jak już się zacznie rumienić oddajemy przyprawy.

  3. Dokładnie mieszamy aż nabierze pięknego złotego koloru.

  4. Podajemy na talerz z bułeczkami.

Taka podstawowa tofucznica jest już sama w sobie smaczna, ale warto ją podrasować. Chociażby o zeszkloną cebulkę.

Poniżej przedstawiam wam jedną z moich zielonych odsłon tej potrawy na wypasie.

Przyprawy.
Składniki.

Tofucznica – zielony wypas

Porcje 1 osoba

Składniki:

  • pół kostki tofu z bazylią 90g
  • 4 pieczarki
  • pół papryki czerwonej
  • pół małej cebuli
  • garść jarmużu
  • 1/2 łyżeczki kala namak
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • łyżeczka tymianku
  • 2 plasterki sera roślinnego
  • 1/3 pęczka pietruszki
  • bułeczka owsiana

Przygotowanie:

  1. Cebulkę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.

  2. Przygotowujemy sobie warzywa. Jarmuż rozrywamy na mniejsze kawałki. paprykę pozbawiamy pestek i kroimy w kosteczkę. Paprykę kroimy w plasterki. Pietruszkę siekamy.

  3. Do cebulki kruszymy odsączone tofu, paprykę, pieczarki i nóżki od pietruszki.

  4. Podsmażamy. Posypujemy przyprawami.

  5. Kiedy tofu już będzie złote a warzywka podsmażone wrzucamy jarmuż. Chwilę podgrzewamy.

  6. Wykładamy tofucznicę na talerz i posypujemy pietruszką oraz serem.

Porada:

Ja zajadam najczęściej tofucznicę z bułką owsianą.

Smacznego!

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Power by Kasia Dziedzic | Theme: Nucleare by CrestaProject WordPress Themes.