Drukuj

Drożdżowy chlebek bananowy

Przygotowanie 45 minutes
Czas gotowania 30 minutes
Czas 1 hour 15 minutes
Porcje 8 osób

Składniki:

Ciasto:

  • 30 g świeżych drożdży
  • 2/3 szklanki ciepłego mleka roślinnego
  • 2 lyżki cukru kokosowego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 szklanki mąki orkiszowej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 banany
  • 1/4 łyżeczki soli

Nadzienie:

  • 1 banan
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • garść orzechów
  • łyżka masła orzechowego lub wiecej

Przygotowanie:

  1. Drożdże kruszymy, łączymy z ciepłym mlekiem, cukrem i dwoma łyżkami mąki. Odstawiamy na około 20 min do podrośnięcia.

  2. W dużej misce łączymy przesianą mąkę i sól.

  3. Banany ugniatamy widelcem na puree. 

  4. Do suchych składników dodajemy olej, miksturę z drożdży i banany. Dokładnie ugniatamy (ok 5 min) do uzyskania sprężystego ciasta.

  5. Ciasto wkładamy do obsypanej mąką miski lub wysmarowaną olejem. Przykrywamy czystą ściereczką. Odstawiamy na 30 min do wyrośnięcia.

  6. W tym czasie łączymy w miseczce wszystkie składniki oprócz masła orzechowego na nadzienie.

  7. Gdy ciasto podrośnie, rozwałkowujemy na prostokąt. Smarujemy nadzieniem, obsypujemy orzechami i polewamy fantazyjnie masłem orzechowym.

  8. Zwijamy ciasto w rulon. Przecinamy go wzdłuż na pół. Nakładamy połówki na siebie na zmianę tworząc coś a'la warkocz.

  9. Pieczemy w 200 stopniach z termoobiegiem przez 20 min. Po tym czasie pieczemy jeszcze 10 min już bez termoobiegu.