Drukuj

Tofucznica - zielony wypas

Porcje 1 osoba

Składniki:

  • pół kostki tofu z bazylią 90g
  • 4 pieczarki
  • pół papryki czerwonej
  • pół małej cebuli
  • garść jarmużu
  • 1/2 łyżeczki kala namak
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • łyżeczka tymianku
  • 2 plasterki sera roślinnego
  • 1/3 pęczka pietruszki
  • bułeczka owsiana

Przygotowanie:

  1. Cebulkę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.

  2. Przygotowujemy sobie warzywa. Jarmuż rozrywamy na mniejsze kawałki. paprykę pozbawiamy pestek i kroimy w kosteczkę. Paprykę kroimy w plasterki. Pietruszkę siekamy.

  3. Do cebulki kruszymy odsączone tofu, paprykę, pieczarki i nóżki od pietruszki.

  4. Podsmażamy. Posypujemy przyprawami.

  5. Kiedy tofu już będzie złote a warzywka podsmażone wrzucamy jarmuż. Chwilę podgrzewamy.

  6. Wykładamy tofucznicę na talerz i posypujemy pietruszką oraz serem.

Porada:

Ja zajadam najczęściej tofucznicę z bułką owsianą.