Close

Wszechobecny plastik

Codziennie otaczają nas rzeczy zrobione z plastiku. Reklamówki, butelki, opakowania na żywność. Można powiedzieć, że społeczeństwo jest uzależnione od plastiku. 

Istnieje wiele rodzajów tego tworzywa. Kiedy jednak jesteśmy zmuszeni do życia z nimi warto wiedzieć, które są bezpieczne dla naszego zdrowia.

Tworzywa sztuczne oznaczane są znaczkiem w kształcie trójkąta zbudowanego ze strzałek. W środku pojawiają się oznaczenia od 1 do 7. Przyglądajcie się temu co kupujecie. Poznajcie dokładne opisy podanych oznaczeń.

1 – PET

To politereftalan etylenu.
Najczęściej spotykane oznaczenie. Widnieją na opakowaniach jednorazowego użytku i butelkach na wodę. Stosowany także do produkcji włókien syntetycznych tj. polary. Wiele źródeł podaje, że tworzywo tego nie powinno się używać ponownie. Badania pokazują możliwość występowania w opakowaniach PET ksenoestrogenów. Są to związki chemiczne, które niekorzystnie wpływają na układ hormonalny. Opakowania takie nie powinny mieć  bezpośrednio kontaktu ze słońcem, ponieważ promienie słoneczne mogą powodować wydzielanie szkodliwych substancji.

Opakowanie po maśle orzechowym
Butelka po ice tea

2 – HDPE

To polietylen wysokiej gęstości.
Jest to jeden z bezpieczniejszych plastików. Opakowania z tym oznaczeniem nadają się do przechowywania żywności. Można je bez przeszkód używać je ponownie. Wykorzystuje się go do produkcji butelek na mleko, opakowań na chemię gospodarczej, markerów, zmywaczy do paznokci oraz rur.

3 – PCV

To polichlorek winylu.
Najczęściej wykorzystywany plastik. Może wydzielać toksyny i być szkodliwy dla organizmu. Szczególnie w trakcie spalania wytwarzane są groźne dla zdrowia związki chemiczne – dioksyny.  Jego stosowanie w kontakcie z żywnością zostało znacząco ograniczone. Używa się go do wyrobu opakowań na produkty niespożywcze a także rur, stolarki okiennej, wykładzin podłogowych jednocześnie do elektroizolacji, cewników i strzykawek.

4 – LDPE

To polietylen niskiej gęstości.
Stosunkowo bezpieczny.  Bezwonny i uznawany za całkowicie obojętny fizjologicznie. Co więcej mało odporny na wysokie temperatury. Można go używać powtórnie, lecz jest uznawany mniej bezpieczny niż plastiki z oznaczeniem 2 czy 5. Wykorzystuje się go do produkcji torebek foliowych, foli spożywczej oraz w branży farmaceutycznej.

5 – PP

To polipropylen wielokrotnego użytku.
Z tworzywem sztucznym HDPE uznaje się go za najbezpieczniejszy dla organizmu z plastików. Obojętny fizjologicznie pod warunkiem nie podgrzewania go do bardzo wysokich temperatur, które powodują jego szybki rozkład. Wykorzystuje się go do produkcji opakowań na żywność takich jak kubeczki na jogurty czy zakrętki na butelki.

Pudełko po kefirze (Tomka)
Shaker

6 – PS

To polistyren.
Najczęściej rozpoznawany jako styropian, czyli w formie spienionej.  Może wydzielać toksyny więc w konsekwencji nie powinien być stosowane jako opakowanie do żywności. Rzadko stosuje się go do tego celu, najczęściej do przykrywek do kawy na wynos, jednorazowych sztućcach lub w pojemnikach na jedzenie na wynos.

7 – inne plastiki

Nie powinny być wykorzystywane do produkcji opakowań na żywność, gdyż może się w nich znajdować niebezpieczny dla naszego zdrowia bisfenol A (BPA). Tworzyw oznaczonych tym numerem nigdy nie powinniśmy powtórnie używać (chyba, że zawierają dodatkową informację BPA Free lub BPA 0%).

Butelka filtrująca

Co to jest to całe BPA?

BPA jest to związek, który może zwiększać prawdopodobieństwo zachorowania na schizofrenię, depresję czy chorobę Alzheimera. Żywność, która ma kontakt z BPA może powodować zaburzenia układu nerwowego i hormonalnego. W żadnym wypadku nie można tego plastiku używać w kuchenkach mikrofalowych, które zwielokrotniają przenikanie BPA do żywności. 
BPA używa się w wielu artykułach codziennego użytku np. butelkach dla dzieci, pojemnikach na pokarm. Dodawanie BPA do opakowań jest kontrowersyjnym tematem i przyczyną wielu dyskusji na całym świecie. 
Niewątpliwie najlepiej ogólnie ich unikać.


Ogólnie rzecz biorąc najlepszym sposobem na unikanie plastików jest wykluczenie ich z naszego życia.

Lecz niektórzy w obecnych czasach nie są w stanie wykluczyć plastiku ze swojego codziennego życia, ale mogą zminimalizować jego szkodliwy wpływ na zdrowie.

Więc zwracając uwagę na oznakowanie opakowań i stosując się do poniższych najważniejszych zasad jesteśmy w stanie poprawić jakość naszego życia:

– przechowuj żywność wykorzystując do tego celu opakowania oznaczone cyfrą 2 (HDPE) oraz 5 (PP), pozostałe plastiki możesz oddać do recyklingu

nie używaj ponownie butelek PET

nie podgrzewaj w mikrofalówce żywności w opakowaniach zawierających bisfenol (grupa 7), nie wlewaj do nich gorących płynów i nie zmywaj takich opakowań w zmywarce

Kasia

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Power by Kasia Dziedzic | Theme: Nucleare by CrestaProject WordPress Themes.