Close

Żelazo i kiszony krem z buraków

Podobno nie wygląda smacznie. Ale..

Jest bogata w żelazo, chroni przed katarem oraz posiada wiele składników odżywczych. Poznajcie zupę o pięknym kolorze głębokiego bordo.

Porozmawiajmy o żelazie.

Żelazo to jeden ze składników mineralnych, którego nie może zabraknąć w diecie, ponieważ organizm bez niego nie będzie funkcjonował poprawnie. Jego niedobór jest odpowiedzialny za m.in. anemię. Ciało człowieka nie potrafi samo wytworzyć tego pierwiastka, dlatego też musimy dostarczać go wraz z pokarmem. 

Rola żelaza.

Kiedy dostarczymy do organizmu żelazo jest ono wchłaniane w dwunastnicy. Następnie we krwi wiąże się z transferyną – białkiem, które transportuje żelazo do szpiku kostnego, śledziony i wątroby. W razie utraty krwi zapasy żelaza, które znajdują się w tych narządach, są wykorzystywane w celu produkcji hemoglobiny.

Objawy i skutki niedoboru oraz zapotrzebowanie.

Do niedoboru żelaza może dojść m.in. w czasie miesiączki. Wówczas mogą się pojawić zawroty głowy czy wzmożona praca serca. Jeśli niedobory tego pierwiastka nie będą uzupełniane, może dojść do anemii. 

Zapotrzebowanie organizmu na żelazo jest wyższe w okresie dojrzewania, zwłaszcza u dziewcząt – z powodu wystąpienia miesiączki. Ponadto powinny go spożywać osoby z nadwagą i otyłością, stosujących restrykcyjne diety odchudzające, u wegetarian, a także u kobiet mających długotrwałe oraz obfite miesiączki oraz tych po menopauzie. Również w ciąży zapotrzebowanie na żelazo jest większe.

Rodzaje żelaza i przyswajalność.

Wyróżniamy dwa rodzaje żelaza: hemowe (występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego) i niehemowe (znajdujące się głównie w produktach roślinnych). Pierwsza postać jest lepiej przyswajalne przez organizm. Z kolei wykorzystanie przez organizm żelaza niehemowego jest utrudnione. 

Co zatem zrobić aby żelazo z roślin przyswajało się lepiej ?

Wchłanianie żelaza niehemowego można ułatwić, włączają do jadłospisu produkty bogate w witaminę C. Takimi produktami są m.in. cytrusy, gruszki, jabłka, papryka, pietruszka zielona. Na przykład przyswajanie żelaza ze szpinaku, który jest spożywany samodzielnie, wynosi tylko 1-2 proc., a w potrawach z witaminą C może zwiększyć się nawet pięciokrotnie. Łączenie warzyw bogatych w żelazo z kiszonkami powoduje, że absorbujemy o 80 proc. więcej żelaza, cynku i wapnia.

Dlatego jednym z lepszych źródeł naszego tytułowego pierwiastka będą kiszone buraki!

Jak kisić buraki? A już mówię.

Buraki obieramy i myjemy. Kroimy według uznania. Na dno wyparzonego słoika wrzucamy czosnek, ziele angielskie i liście laurowe. Następnie wrzucamy buraki. Na wierzch ponownie warstwę przypraw. Na litr przegotowanej wody dajemy łyżkę soli. Taką mieszanką zalewamy buraki tak aby były dokładnie przykryte wodą. Odstawiamy na 4-7 dni.

Pamiętajcie, że woda z kiszonych buraków też jest ważna. Wypijcie ją, lub dolejcie do zupy.

Krem z buraków

Czas 30 minutes
Porcje 5 osób

Składniki:

  • 1 duży burak
  • 2-3 kiszone buraki
  • pół kubka mrożonej włoszczyzny
  • 1 mała marchewka
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • kubeczek jogurtu kokosowego naturalnego
  • pęczek pietruszki
  • woda po burakach opcjonalnie

Przygotowanie:

  1. Buraki, cebulkę, marchewkę kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka. 

  2. Wrzucamy włoszczyznę, ziele angielskie i liście laurowe.

  3. Zalewamy wodą tyle żeby lekko zakrywała warzywa.

  4. Gotujemy około 20 min aż surowy burak zmięknie.

  5. Dodajemy czosnek. Gotujemy jeszcze z 5-10 min. Przyprawiamy.

  6. Wyławiamy kulki ziela oraz liście żeby nie popsuły blendera oraz smaku.

  7. Blendujemy na gładką zupę.

  8. Podajemy z łyżeczką jogurtu i posypujemy pietruszką.

Porada:

  • Możecie także nie miksować zupy na krem i zostawić ją w postaci klasycznej buraczkowej.
  • Wzbogaćcie swoje zupy wodą z buraków.

Ja od jakiegoś czasu na drugie śniadanie do pracy zabieram właśnie słoiczek zupy krem wypełnionej samym dobrem dla mojego organizmu.

Mam nadzieję, że zachęciłam was do zadbania o swój poziom żelaza.

Kasia

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Power by Kasia Dziedzic | Theme: Nucleare by CrestaProject WordPress Themes.