Close

Gofry na słono – plus złota proporcja

Gofry wytrawne

Gofry kojarzą się każdemu niewątpliwie z słodkością, cukrem pudrem, bitą śmietaną i owocami.
Nic bardziej mylnego…

Bardzo długi czas miałam detoks od gofrów. Spowodowane było to zagubieniem mojego cudownego przepisu na gofry idealne, które w każdej sytuacji wychodziły.

Kombinowanie i używanie innych przepisów powodowało u mnie ataki agresji, złości i depresji. Ilekroć wkładałam ciasto do gofrownicy, kończyło się to odklejaniem niedobitków przez mojego lubego.

Ale nadszedł i ten czas. Wielki powrót gofrów.

Impulsem, który spowodował ponowne uruchomienie gofrownicy było pojawienie się w dyskoncie z robalem parówek wegańskich oraz fasolki w pomidorach.

Połączenie tych dwóch składników wywołało w mojej głowie pomysł na sobotnie śniadanie idealne: English Breakfast!

W następstwie pomysłu przepis na gofry znalazłam w 5 minut.

W moim zestawie śniadaniowym znalazły się :

  • gofry graham (home made)
  • pomidor, ogórek, sałata
  • parówki białe (kupne)
  • fasolka w pomidorach (doprawiona chilli i pieprzem)
  • ketchup, musztarda

Śniadanie tak przypadło nam do gustu w wyniku czego weekend stał pod znakiem gofrów na śniadanie. Tak więc na zdjęciu na początku postu widzicie śniadanie z niedzieli.

  • gofry kukurydziano-grahamowe (home made)
  • pomidor, ogórek, sałata
  • parówki curry (kupne)
  • musztarda z talerza chłopaka 🙂

Podzielę się teraz z wami, ale i także po to aby zawsze mieć zapisany przepis na złotą proporcję gofrów idealnych. Poza tym podzielę się na koniec przepisem na niedzielne kukurydziane gofry.

Złota proporcja gofrów

Przygotowanie 5 minutes
Czas gotowania 5 minutes
Porcje 6 gofrów

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • dowolne przyprawy

Przygotowanie:

  1. Suche składniki łączymy w misce.

  2. Do mleka dodajemy ocet i mieszamy. Odstawiamy na około 3 minut, aby powstała maślanka.

  3. Łączymy wszystkie składniki. Zostawiamy ciasto na czas nagrzania się gofrownicy.

  4. Pieczemy w nasmarowanej maszynie przez około 5 minut.

Gofry kukurydziano-grahamowe

Przygotowanie 5 minutes
Czas gotowania 5 minutes
Porcje 6 gofrów

Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/4 szklanki mąki graham typ 1850
  • 1 szklanka mleka ryżowego
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli i pieprzu
  • łyżeczka zataru

Przygotowanie:

  1. Suche składniki łączymy w misce.

  2. Do mleka dodajemy ocet i mieszamy. Pozostawiamy na chwilę na boku.

  3. Łączymy wszystkie składniki dokładnie. Odstawiamy do nagrzania się gofrownicy.

  4. Opiekamy w maszynie wysmarowanej olejem na złoto.

  5. Podajemy z ulubionymi dodatkami: pomidor, hummus, ogórek itp.

Ostatecznie mam nadzieję, że i wam ten przepis pomoże zakochać się w wegańskich gofrach.

Smacznego!

Kasia!

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Power by Kasia Dziedzic | Theme: Nucleare by CrestaProject WordPress Themes.